Moduler
I tillegg til de to fysiske samlingene består Lederprogrammet av 6 digitale live-moduler med hver sin ekspert/ekspert-par og tema. Hver modul varer 2,5 time og foregår på Zoom. De digitale modulene består av korte forelesninger, treningsoppgaver i breakoutrom og dialog med eksperten.
Moduler
3. september 2024
Fysisk oppstartssamling
Denne samlingen er startskuddet på din reise mot å bli en enda mer effektiv og inspirerende leder. Målet vårt er å ruste deg med kunnskap og ferdigheter som vil gi deg maksimalt utbytte av programmet og læringsgruppen.
På oppstartssamlingen vil du få anledning til å bli godt kjent med læringsgruppen, programmet og deg selv. Gjennom lærerike øvelser og engasjerende diskusjoner vil du få få inspirasjon til å definere ditt utviklingsmål i programmet.
Fysisk oppstartssamling
Effektiv selvledelse
Hvordan lede deg selv under press?
Selvledelse handler om å utvikle enkle strategier for å regulere hvordan du bruker dine mentale ressurser og energi på en best mulig måte. God selvledelse forutsetter selvinnsikt. Hva er dine styrker og sårbarheter i møte med press og forventninger? Hvordan jobber du med tanker og følelser for å ikke bli overveldet eller resignere?
De beste innen sine felt ser ut til å ha evnen til å forenkle i de mest komplekse situasjoner. Enkelhet handler ikke om å gå på kompromiss med kvalitet og ta snarveier. Men snarere rette oppmerksomheten mot de oppgavene som er viktigst og som har størst innflytelse på de overordnede målene du måtte ha.
I denne modulen lærer du effektive verktøy for å øke din evne til selvledelse. Det handler om motivasjon, fokus, evne til å prioritere og energiregulering.
Hva vil du lære?
- Hva er selvledelse?
- Hva er vanlige hindringer for god selvledelse?
- Hvordan kan du utvikle gode vaner som gjør deg mer fokusert og tilstede
- Hvordan bygger du selvtillit?
- Innføring i praktiske verktøy for å håndtere stress og mental støy
- Konkrete eksempler fra idrett og næringsliv
Hvem er eksperten?
Cecilie Ystenes Myhre har 15 års erfaring som mental- og ledertrener, og er forfatter av boken Mental Styrketrening og Stå Støtt (Aschehoug 2015, 2021). Hun jobber daglig for noen av landets ledende selskaper, individer og idrettsutøvere.
Cecile er stemmen bak en av landets mest populære podcaster, Grit, hvor hun intervjuer kjente personer om deres strategier for å prestere på et høyt nivå. Cecilie har master i organisasjon og ledelse fra NTNU og en bachelor i psykologi fra UIO. Hun er gründer av konsulentselskapet Raw Performance as.
Modul #1: Effektiv selvledelse med Cecilie Ystenes Myhre
Emosjonsfokusert ledelse
Hvordan møte medarbeideres følelser, og samtidig lede?
Følelser har en sentral posisjon i moderne arbeidsliv, særlig ved gjennomføring av endring.
Lederens evne til å håndtere følelser henger sammen med produktivitet, omstillingsevne, kreativitet og mental helse. Det følelsene forteller oss, kort fortalt, er hva vi trenger for å ha det bra og fungere godt. Her spiller ledelse, og lederens evne til å møte følelser, en sentral rolle.
Denne modulen vektlegger derfor trening på verktøyet empatisk validering, og ser nærmere på potensielle utfordringer, men også muligheter som åpner seg, ved å ha med seg et verktøy for dyp empati inn i lederrollen.
Hva vil du lære?
- Innføring i grunnleggende emosjonslære
- Verktøy for å tilegne deg økt emosjonell kompetanse, rettet mot relasjoner i arbeidslivet
- Du vil trene på ferdigheten empatisk validering, som er et effektivt verktøy for å utøve empati og skape bevegelse i lederrollen
Hvem er ekspertene?
Tonje Moe Thompson er psykolog og daglig leder ved Institutt for psykologisk rådgiving Oslo. Hun har videreutdanning i organisasjonspsykologi, og spesialisering i emosjonsfokusert terapi, for individer og par.
Tonje er opptatt av hvordan følelser skaper beveggrunn og muligheter for endring i mennesker og i relasjoner. Hun jobber med individualterapi, parterapi, veiledning og lederutvikling, og underviser på universitet i Oslo i emosjonsfokuserte tilnærminger i terapi.
Per-Magnus Thompson er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, der han forsker på og underviser innen fagområdet ledelse. Han har lang erfaring som organisasjonspsykolog og lederveileder, og jobber ofte i skjæringspunktet mellom terapi og lederveiledning.
Modul #2: Emosjonsfokusert ledelse med Tonje og Per-Magnus Thompson
Å lede til psykologisk trygghet
Hvordan bygge psykologisk trygghet i praksis?
Siden Google i sitt prosjekt Aristoteles fant ut at psykologisk trygghet var den klart viktigste ingrediensen for et velfungerende team, har temaet blitt svært populært. En slik trygghet handler om at en føler seg fri til å dele sine meninger, ideer og spørsmål. En stadig større mengde forskning bekrefter viktigheten av psykologisk trygghet for effektivt samarbeid.
Psykologisk trygghet viser seg ekstra viktig i møte med endring og usikkerhet. Det er to stikkord som beskriver omgivelsene mange ledere i dag står i. Mer enn noen gang trenger vi trygge medarbeidere som bidrar med sine ideer, som stiller spørsmålene de sitter inne med, og som tør å handle selv om de kan gjøre feil. Å bygge psykologisk trygghet handler om å få det beste ut av dine medarbeidere, teamet og organisasjonen.
Med den økte populariteten rundt begrepet psykologisk trygghet er det ikke bare lett å navigere i mylderet av informasjon, og vite hva som er forskningsbasert og ikke. I denne modulen vil Bård, som er den første til å ta doktorgrad på temaet i Norge, lose deg gjennom hvordan du som leder kan bygge psykologisk trygghet i din organisasjon i praksis.
Hva vil du lære?
- Hva psykologisk trygghet er og ikke er
- Hvordan trygghet utvikles over tid og er avhengig av hver enkelt
- Hvordan kommunikasjon og tilbakemeldinger kan anvendes aktivt for å bygge trygghet
- Hvordan tryggheten påvirkes av samarbeidsform (fysisk og/eller digitalt samarbeid)
- Verktøy for å bygge en trygg kultur i organisasjonen
Hvem er eksperten?
Bård Fyhn er forsker og foreleser ved NHH Norges Handelshøyskole, der han forsker på psykologisk trygghet i team. Han er utdannet offiser fra Sjøkrigsskolen og siviløkonom fra NHH. Gjennom 15 år i Forsvaret har han operativ erfaring fra inn- og utland, samt flere år som lederutvikler ved Sjøkrigsskolen.
Bård er en aktiv foredragsholder, underviser i masterkurset «Ledelse og lederpsykologi» ved NHH, og brenner for å gjøre forskning tilgjengelig og praktisk.
Modul #3: Å lede til psykologisk trygghet med Bård Fyhn
Coachende ledelse
Ledere som tar de fleste avgjørelser selv, utøver stor grad av kontroll og gir svar fremfor å stille spørsmål – fungerer dårlig i en verden i rask endring.
I en verden som endrer seg raskere enn noensinne, kan man ikke forvente at ledere skal ha alle svarene. Derfor ser stadig flere organisasjoner viktigheten av å ha ledere som utøver en coachende lederstil. En lederstil som kjennetegnes av et ønske om å få det beste ut av hver enkelt medarbeider. En coachende leder lytter, utfordrer og stiller gode spørsmål – fremfor å gi ferdigtygde svar og instruksjoner.
Dyktige medarbeidere drives ofte av en stor grad av indre motivasjon. En coachende lederstil stimulerer den indre motivasjonen gjennom å legge til rette for mestring, autonomi og opplevelsen av mening i arbeidet. I over 25 år er det dokumentert at coachende ledere styrker orgnisasjoners evne til å prestere og skape resultater. Det er også god dekning for å si at en coachende lederstil er den metoden som best bidrar til å effektivt implementere endring i organisasjoner.
Coachende ledelse er både en ledelsesfilosofi og et sett med enkle kommunikative ferdigheter. Ferdigheter du kan lære og som du må trene på for å bli god.
Hva vil du lære?
- Du vil få en grunnleggende forståelse for hva coachende ledelse er og ikke er
- Du vil få innsikt i de psykologiske mekanismene som gjør at en coachende lederstil virker
- Du vil lære kommunikative ferdigheter som bidrar til en mer coachende lederstil
- Du vil få oversikt over ulike typer samtaleteknikker og hvilke som egner seg til hva
Hvem er eksperten?
Tor Åge Eikerapen er psykolog og spesialist i organisasjonspsykologi. Han har jobbet med leder- og organisasjonsutvikling i 15 år og er en av landets mest brukte foredragsholdere innenfor temaer relatert til organisasjon, psykologi og ledelse. Han er også stemmen bak Lederpodden og initiativtaker til Lederprogrammet.
Modul #4: Coachende ledelse med Tor Åge Eikerapen
Strategisk historiefortelling
Hvordan gjøre visjon, mål og strategi til levende fortellinger?
Hvor er visjonen vår? Du hadde den sist…
Noen kjenner seg sikkert igjen. Et strategidokument med visjon og mål. Og noen verdi-ord som raus, innovativ, inkluderende, kvalitetsbevisst og så videre. Men etter kort tid husker ingen noe av det man ble enige om. Dokumentene ligger i en skuff.
Derfor vrir man seg når noen spør om både visjon og mål. Vi husker ikke formuleringene. Problemet er ikke det man laget. Problemet er at visjon, mål og strategi ikke er forankret i organisasjonen. Det er ikke levendegjort til muntlige fortellinger.
I denne modulen lærer du som leder å utnytte den strategiske bruken av historier internt for å oppnå bestemte organisasjonsmessige mål. Du får råd om hvordan man bruker strategisk historiefortelling til å utvikle og styrke et godt omdømme. Kulturbygging, employer branding samt levendegjøring av visjoner og mål kan oppnås ved såkalt corporate storytelling.
Hva vil du lære?
- Du lærer å overbevise - med enkle verktøy og teknikker
- Hvordan fange – og holde – på medarbeideres oppmerksomhet
- Hvordan formulere tydelige budskap og argumenter som tilhørerne forstår og husker
- Hvordan strukturere innholdet slik at du øker sannsynligheten for gjennomslag
Hvem er eksperten?
Per Henrik Stenstrøm er utdannet journalist og har 30 års erfaring fra mediebransjen, de fleste av dem som leder.
Han er forfatter, rådgiver og foredragsholder innen kommunikasjon og ledelse. Per Henrik er en prisbelønt foredragsholder og hjelper ledere i ulike firmaer og organisasjoner med strategisk historiefortelling.
Han har gjennomført AFFs Solstrandprogrammet og er assosiert partner i First House.
Modul #5: Strategisk historiefortelling med Per Henrik Stenstrøm
Den vanskelige samtalen
Hvordan gjennomføre vanskelige samtaler?
Mange konflikter, ukultur og andre problemer i arbeidsmiljøet kunne vært unngått hvis man hadde tatt tak i uønsket atferd på et tidligere tidspunkt. Det er vanlig å synes det er ubehagelig å ta tak i uønsket atferd på en arbeidsplass. Av den grunn blir mange viktige samtaler utsatt for lenge, i håp om at problemet går over av seg selv. Det gjør det dessverre sjeldent.
I denne modulen lærer du fire ulike verktøy for vanskelige samtaler. Hvilket verktøy du skal bruke kommer an på kompleksiteten og alvorlighetsgraden i saken du står i. Du vil lære å planlegge, gjennomføre og følge opp vanskelige samtaler på en måte som tåler å bli etterprøvd hvis en sak eskalerer og blir gjenstand for en juridisk vurdering.Du vil også få en bedre forståelse av hva som er uakseptabel atferd på en arbeidsplass, hvilket lovverk som gjelder og hva du har rett og plikt til å gjøre for å hindre en negativ utvikling.
Hva vil du lære?
- Hvor går grensen for uakseptabel atferd på en arbeidsplass?
- Hvilke myke og harde tiltak kan du iverksette ved uønsket medarbeideratferd?
- Hva kreves av grunnlag og dokumentasjon for å gi en skriftlig advarsel eller si noen opp?
- Hvordan skal en vanskelig samtale dokumenteres?
- Hva er god praksis for å følge opp uønsket medarbeideratferd?
- Du vil få en innføring i de viktigste juridiske begrepene fra arbeidsmiljøloven og arbeidsrett
- Praktiske verktøy for å planlegge, gjennomføre og følge opp vanskelige samtaler
Hvem er eksperten?
Tor Åge Eikerapen er psykolog og spesialist i organisasjonspsykologi. Han har jobbet med leder- og organisasjonsutvikling i 15 år og er en av landets mest brukte foredragsholdere innenfor temaer relatert til organisasjon, psykologi og ledelse. Han er også stemmen bak Lederpodden og initiativtaker til Lederprogrammet.
Modul #6: Den vanskelige samtalen med Tor Åge Eikerapen
Kultur for innovasjon og endring
Kultur for innovasjon og endring
Smidig organisering er en tilnærming til ledelse og organisasjonsutvikling som fokuserer på å skape en kultur for kontinuerlig forbedring og tilpasning til endring.
Den smidige tilnærmingen legger vekt på å være fleksibel, responsiv og åpen for endring, og fokuserer på å skape et miljø der teamene har autonomi og er i stand til å ta raske beslutninger for å oppnå organisasjonens mål.
En kultur som er åpen for endring, og som verdsetter kontinuerlig forbedring og læring, gir også et gunstig miljø for innovasjon. Det betyr at mennesker er villige til å utfordre etablerte normer og ideer, og til å lære fra feil og mislykkede forsøk.
I denne modulen får du fersk innsikt og praktiske eksempler fra innsiden i noen av Nordens mest innovative selskaper. Du lærer praktiske verktøy, metoder og tankesett som bidrar til økt evne til innovasjon og endring.
Hva vil du lære?
- Hvordan kan du bruke smidig organisering i din virksomhet?
- Hva skal til for å få autonome team til å lykkes?
- Hvordan balansere den enkeltes behov for fleksibilitet
med organisasjonens behov for å gå i takt? - Hvordan skape en smidig møtekultur og effektiv koordinering?
Hvem er eksperten?
Nils Brede Moe er sjefsforsker i SINTEF Digital og en av Norges fremste eksperter på smidig organisering, teamarbeid og innovasjon. Han er spesielt opptatt av virtuelt arbeid, hjemmekontor, prosessforbedring, autonome team og global systemutvikling med mål om å forbedre folks arbeidssituasjon gjennom forskning. Nils Brede forsker blant annet på selskaper som Spotify, Storebrand, Ericsson, DNV og Sparebank 1.
Eksamen og avslutning
Glem alt du trodde du visste om eksamener – for på Lederprogrammet er vår tilnærming annerledes og langt mer praktisk!
På vår eksamen blir ikke din kunnskap testet gjennom tradisjonelle skriftlige prøver. I stedet får du og din læringsgruppe muligheten til å vise frem alt dere har lært gjennom å samarbeide om tre praktiske, team-baserte oppgaver. Dette gir en unik sjanse til å demonstrere dine ferdigheter i handling og samarbeid – to avgjørende egenskaper for enhver leder.
Gjennom å løse utfordrende oppgaver sammen, får du ikke bare en sjanse til å reflektere over alt du har oppnådd i løpet av programmet, men også til å feire din utvikling med dine medstudenter. Det er en intensiv dag som gir en verdig avslutning på programmet.
Fysisk oppstartssamling
Vil du vite mer?
Last ned gratis PDF-presentasjon av Lederprogrammet.
Last ned brosjyre